Hurjapäät suomalaisella twistillä

Useimmat meistä tuntevat elokuva franchisen Hurjapäät (The fast and the Furious), jossa tehokkaat autot kuten Ford Gran Torino Sport, Mitsubishi Eclipse ja Dodge Challenger kisaavat keskenään – tai ajavat toisiaan takaa. Kun astutaan ulos tästä fiktiivisestä maailmasta, huomaamme että drifting on nyt saapunut myös Skandinaviaan. Drifting sai alkunsa Japanin vuoristoteillä, ja on muualla maailmassa suhteellisen tuore autourheilulaji, jossa kilpaillaan autonkäsittelytaidoissa tehokkailla takavetoisilla autoilla. Driftingin idea on ajaa sivuluisussa mahdollisimman suuressa kulmassa koko radan leveyttä hyödyntäen niin suurella nopeudella kuin mahdollista. Suomessa driftingissä on kilpailtu vuodesta 2006.

M Room pääsi haastattelemaan Suomalaista drifting harrastajaa ja asiakastamme. Jari Ilvonen asuu Tampereella. Hänen päätyönsä on rakennusalalla. Hän löysi driftingin n.10 vuotta sitten, ja on ajanut kilpaa viisi vuotta.

Jari, kertoisitko hieman kisan kulusta?

”Harjoitusten jälkeen ajetaan lajittelut, jonka perusteella kuljettajat laitetaan paremmuusjärjestykseen. Tämän jälkeen ajetaan kaaviovaihe kaksi autoa kerrallaan. Tuomaristo äänestää näistä vedoista voittajan, joka etenee kilpailussa seuraavaa vastustajaa vastaan, kunnes lopulta on jäljellä koko kisan voittaja.

Millaisia kilpailupäivät ovat?
”Jännitän kilpailuja ainakin lähtöpäivän aamuna, mutta jännityksestä saa otteen ja pystyy ajamaan aggressiivisesti mutta rennosti. Kilpailut ovat hektisiä ja aikataulut tiukkoja, auton sisällä on kuuma ja siihen kun yhdistää ajamisesta saatavan adrenaliinin on kisaviikonlopun jälkeen yleensä aivan naatti.”

Me kaikki tiedämme että moottoriurheilu voi olla vaarallista, ollaanhan siinä tekemisissä korkeiden nopeuksien ja suuritehoisten autojen kanssa. ”Hurjapäät” elokuva-franchisen loppupuolella fanit kokivat suuren surun kun yksi sarjan päänäyttelijöistä, Paul walker, menehtyi onnettomuudessa ollessaan Porsche Carrera GT:n kyydissä. Tämä traaginen tapaus muistutti hänen hahmonsa hetkiä Hurjapäät elokuvissa, joissa hän usein joutui vaarallisiin tilanteisiin auton ratissa tai matkustajana. Totuus osoittautui nyt taruakin ihmeellisemmäksi, tällä kertaa hyvin surullisella tavalla.  Tämä herättää kysymyksen, onko kisaaminen vaarallista?

”Lajissa tulee välillä pieniä kolhuja, koska ajetaan niin lähellä toista autoa, mutta oikeastaan harvoin mitään sen suurempaa. Moottoriurheilu on aina vähän vaarallista ja autoon voi tulla pahaa jälkeä jos kajauttaa vaikkapa betonikaiteeseen. Drifting-autoissa vaaditaan hyvät turvavarusteet: Turvakaaret, kypärä, 6-pistevyöt ja niskatuki, kuppipenkki,jne.”, Jari kertoo.

Olemme helpottuneita kuullessamme tämän – ja tietäessämme, että lajia harrastavat ja siinä kisaavat ihmiset ovat turvassa riskeistä huolimatta

Kertoisitko meille tavoitteistasi driftingin saralla?

”Olin viime kauden Driftingin Pro-sarjan kolmas, mutta en ole vielä voittanut yhtään yksittäistä kilpailua, joten hyvän sarjasijoituksen lisäksi kilpailun voittaminen voisi olla tavoite ensi kaudelle. Aion ajaa kansallisia kilpailuja vakavasti mutta ei tosissaan, eli vaikka kilpaa ajetaankin niin ajamisen pitää olla hauskaa.”

Kuulostaa hyvältä – ja suorastaan täydellinen asenne!

Jari on ollut M Room asiakas jo 7 vuotta. ”Mitäs sitä hyvää vaihtamaan,” Jari sanoo hymyillen. Alun perin hän löysi M Roomin ystävänsä suosituksesta.

”M Room on ratkaisu siihen ikuiseen pulmaan, ettei muista varata parturia ajoissa. Käytän M Roomin tuotteita ja pyrin käymään yleensä kolmen viikon välein parturoitavana.”

M Room auttaa Jaria huolehtimaan tyylistään. Arkisin pääsee helpolla kun tukka on kunnossa ja voi vain vetää haalarit päälle ja keskittyä olennaiseen -sekä näyttää hyvältä. Uskomatonta kyllä, Jarilla on myös vapaa-aikaa. Tuolloin hän viettää aikaa ystäviensä, tyttöystävän ja siskonpoikansa Nooan kanssa, kuntoilee ja kehittää itseään.

Jarin haluaa lähettää isot kiitokset tiimilleen, tukijoille, lajia seuraaville ja kaikille jollain lailla mukana oleville.

Onnea tuleviin kisoihin Jari!

 

Lue lisää:

https://drift.fi/drivers/drifting/jari-ilvonen

https://www.facebook.com/fastandseriousdriftteam/
https://www.autourheilu.fi/lajit/drifting/