Hajusteettomat tuotteet

Aiheuttaako hajuvesi päänsärkyä, partavaahto ihottumaa tai kutiseeko iho kasvojen pesun jälkeen? Syy voi joskus olla tuotteiden hajusteissa tai tuoksussa.

Hajusteita voidaan käyttää tuomaan kosmetiikkatuotteeseen miellyttävää tuoksua ja tunnelmaa sekä esimerkiksi peittämään ainesosien epämiellyttäviä ominaistuoksuja. Monilla hajusteiksi määritellyillä ainesosilla on myös muita funktioita ja hyötyjä tuotteissa, mutta ne voivat myös aiheuttaa allergisia reaktioita. Hajusteet eivät siis ainesosina ole yksiselitteisesti hyviä tai huonoja, eikä niitä tarvitse vältellä ilman syytä.


Hajusteallergia ja tuoksuyliherkkyys – termit tutuiksi

Nämä kaksi termiä menevät helposti sekaisin, ja niistä puhutaan paljon ristiin. Onkin tärkeää ymmärtää ero, jotta voi valita oikeanlaiset tuotteet omiin tarpeisiinsa, eikä välttele turhaan itselleen sopivia tuotteita.

Hajusteallergia tarkoittaa allergiaa jollekin tietylle hajusteainesosalle. Oireet aiheutuvat kosketuksesta allergeeniin ja näkyvät yleensä viivästyneenä kosketusallergiana eli käytännössä ihottumana tai vaikkapa punoituksena ja voimakkaana kutinana. Jos oireita aiheuttaa yksittäinen ainesosa, voi tuoksuvista tuotteista yhä nauttia normaalisti, kunhan välttää tätä allergiareaktiota aiheuttavaa ainesosaa. Hajusteallergikko ei siis saa allergiaoireita ilmassa leijuvista voimakkaista tuoksuista tai kaikista tuoksuvista tuotteista, eikä allergeenien lähellä oleminen aiheuta oireita ilman ihokosketusta.

Hajusteallergikon on hyvä selvittää allergiatestillä ainesosat, jotka oireita aiheuttavat. Eniten allergisoivat ainesosat pitää nimetä erikseen ainesosaluettelossa, mutta muut tuoksuainesosat voidaan listata raaka-aineluetteloon yleistermillä parfum. Ratkaisuna ovat siis kokonaan hajusteettomat tuotteet tai tiettyjen ainesosien välttäminen. Hajusteettomissakin tuotteissa voi kuitenkin olla ainesosien ominaistuoksuja, mutta ne eivät aiheuta allergiareaktiota.

Tuoksuyliherkkyys (tai tuoksuherkkyys tai joskus hajusteyliherkkyys) on herkkyyttä voimakkaille tuoksuille, ja oireet esiintyvät nimenomaan haistaessa, ei kosketuksessa. Oireet voivat olla esimerkiksi päänsärkyä, pahoinvointia tai hengitystieoireita, ja ne ilmenevät yleensä nopeasti tuoksun aistimisen jälkeen. Oireita aiheuttavat tuoksut voivat olla yksilöllisiä. Yksi saa oireita tietyistä hajuvesistä, toinen tupakansavusta ja kolmas painomusteen hajusta. Yleisiä oireita aiheuttavia tuoksuja kosmetiikassa ovat hajuvesissä ja partavesissä käytetty myski sekä hiusväreissä ja permanenttiaineissa käytetty ammoniakki, mutta tuoksuyliherkkyyttä voi olla mille tahansa tuoksulle tai hajulle. Jonkinasteista tuoksuyliherkkyyttä esiintyy noin 10-40 %:lla väestöstä.

Tuoksuyliherkälle kaikki tuoksut voivat aiheuttaa oireita, joten tuotteissa eivät ole tärkeintä niiden ainesosat, vaan nimenomaan tuoksu. Hajusteet voivat sopia tuoksuyliherkän tuotteisiin, jos ne eivät haise liian voimakkaasti tai esimerkiksi haihtuvat nopeasti. Tuotteita on siis hyvä kokeilla ja haistella ennen ostopäätöstä, mutta aina herkkyys ei ilmene välittömästi haisteltaessa vaan vasta pidempään tuoksua haistaessa. Välttämättä myöskään tuoksun miellyttävyys tai epämiellyttävyys ei ole oleellista oireiden ilmaantumisen kannalta – hyväkin tuoksu voi aiheuttaa tuoksuyliherkälle oireita.

Hajusteettomat tuotteet – Mikä tuote kannattaa valita?

Hajuton, tuoksuton, hajusteeton, allergiaystävällinen… Mitä nämä tarkoittavat, ja mistä tietää millaiset tuotteet itselle sopivat parhaiten?

Hajusteettomat tuotteet eivät sisällä hajusteiksi luokiteltavia ainesosia, jolloin ne sopivat hyvin hajusteallergikoille. Niiden muilla ainesosilla voi silti olla joskus voimakaskin tuoksu, eli tuote itsessään ei välttämättä ole kokonaan tuoksuton tai hajuton. Tuoksuyliherkkä voi siis joskus saada oireita hajusteettomistakin tuotteista, jos niiden muut ainesosat tai tuote itsessään tuoksuu liian voimakkaasti. Usein hajusteettomat tuotteet ovat kuitenkin tuoksultaan melko neutraaleja ja mietoja, mutta vaikkapa alkoholi voi tuotteessa olla pistävän tuoksuinen.

Tuoksuton tai hajuton tuote voi sisältää hajusteainesosia tai hajua peittäviä ainesosia neutraloimassa tuotteen muiden ainesosien ominaistuoksua, jotta ne eivät tuoksu käytännössä oikein miltään. Tuoksuton tuote ei siis yleensä aiheuta oireita tuoksuyliherkälle, mutta täysin tuoksuttomia tuotteita on saatavilla melko vähän. Hajusteallergikot eivät välttämättä voi tällaisia tuotteita käyttää, vaikka allergiaa aiheuttavan hajusteen tuoksu olisikin täysin neutraloitu.

Allergia-, iho- ja astmaliiton Allergiatunnuksen saaneet tuotteet ovat herkälle ja allergiselle iholle suunniteltuja. Tuotteet ovat mahdollisimman tuoksuttomia, ja niissä ei ole hajusteita, eteerisiä öljyjä tai muita yleisesti allergisoivia ainesosia. Allergiatunnuksen saaneet tuotteet sopivat yleensä hajusteallergikoille sekä tuoksuyliherkille.

Markkinointilauseet kuten “allergiatestattu”, “dermatologisesti testattu” tai “allergiaystävällinen” viittaavat yleensä yritysten itse teettämiin testauksiin. “Hypoallergeeninen” tuote taas ei saa sisältää mitään herkistäväksi todettuja ainesosia, mutta allergisen kannattaa silti aina tarkistaa, ettei herkistävää allergeenia löydy tuotteen raaka-ainelistasta.

M Room -liikkeissä on saatavilla hajusteettomat DS-tuotteet myös niille, joille tuoksut eivät syystä tai toisesta sovi, mutta ihania tuoksuja ei ole syytä vältellä turhaan. DS-tuotteet myös M Room Shopista.

Kotimaiset hajusteettomat DS-tuotteet hiuksille. Tuotteet eivät sisällä hajusteita ja ovat mahdollisimman vähätuoksuisia. Sarjassa muun muassa shampoot (myös hopeashampoo ja syväpuhdistava shampoo), hoitoaineet, hiusvahat, kuivashampoo ja hiuslakka.

Verkkokaupamme valikoimasta löytyvät Sim Sensitiven kokonaan hajusteettomat DS-tuotteet sekä lisäksi System 4 -tuotteet, jotka sisältävät vain valikoituja, hajusteraaka-aineiksi luokiteltavia ainesosia, joilla on jokin muu funktio tuotteessa kuin itse tuoksu, esim. viilentävä mentoli. Ne sopivat yleensä hyvin hajusteista kärsiville, jos kyse ei ole allergiasta tietylle tuotteen ainesosalle. Monista tuotesarjoista löytyy myös yksittäisiä hajusteettomia tuotteita, joten kysythän aina apua, jos tuotteiden hajusteet mietityttävät tai etsit itsellesi sopivaa hajusteetonta tuotetta.


Kutina voi joskus olla myös muusta kuin hajusteista johtuvaa, lue parturin vinkit hiuspohjan hoitoon täältä.

Artikkelin on kirjoittanut estenomiharjoittelijamme Essi.