Mikä on paras parranajoväline? – vertailimme moniterähöyliä, safety razoreita, partakoneita ja shavetteja

Parranajo on perinne, joka siirtyy usein samanlaisena sukupolvelta toiselle. Monet meistä omaksuvat isänsä käyttämän ajovälineen, mutta välttämättä isän käyttämä väline ei ole sinulle se paras valinta. Tässä tekstissä käsittelemme parranajovälineiden eroja, jotta sinun olisi helpompi valita juuri se, joka sopii parhaiten omaan arkeesi ja eri tilanteisiin.

Tällä hetkellä perinteiset parranajovälineet ovat tehneet paluun ja houkuttelevat monia, jotka haluavat nauttia parranajosta. Niin, nauttia, se on sana, jota monet nykyään käyttävät parranajosta, koska onhan se sitä omaa aikaa, jolloin on helppoa olla vain omissa ajatuksissaan ja keskittyä hetkeen. Lue eteenpäin ja löydä oma tapasi nauttia!

Kaikissa parranajovälineissä on omat hyvät puolensa, mutta eroja on erityisesti lopputuloksen sileydessä, tuotteiden kestävyydessä ja ympäristöystävällisyydessä.

Moniterähöylä – machia matkalle mukaan

Moniterähöylän toiminta perustuu yleensä siihen, että ensimmäinen terä nostaa partakarvaa ja seuraavat terät katkaisevat karvan ihon läheltä. Moniterähöyliä on saatavilla monissa eri malleissa, ja niissä voi olla jopa 5 terää. Vaikka moniterähöylät tarjoavat kätevän ja nopean ajon, usean terän vuoksi ne voivat aiheuttaa ärsytystä iholle, koska siinä vaiheessa kun viimeiset terät katkaisevat karvaa, on kaikki ajogeeli tai -vaahto jo pyyhkiytynyt pois iholta suojaamasta, ja usean terän liu’uttaminen on muutenkin iholle moninkertainen rasite. Höylän terät tylsyvät myös nopeasti, ja tukkeutumisesta johtuvat välihuuhtelut voivat olla turhauttavia, kun vaahto ja karvanpäät jäävät kiinni terien väliin.

Moniteräiset ja muovikahvaiset höylät ovat kertakäyttötuotteita, eivätkä ne siis kestä terävänä kovin montaa ajoa ja tylsyvät epätasaisesti. Tylsällä höylällä ajellessa ihoärsytys kasvaa entisestään ja myös tulehdukset voivat olla mahdollisia, kun monta kertaa käytetty (eli likainen) terä tekee ihoon pienen nirhauman. Matkalle kevyet moniterähöylät, eli yleensä ns. mach-höylät ovat kuitenkin todella käteviä. Kiinteävartiset kertakäyttöhöylät saa useimmiten otettua mukaan lentokoneeseen käsimatkatavarana, mikä ei aina ole mahdollista muiden parranajovälineiden kohdalla.

Partakone – helppo ja nopea parranajo milloin vain

Ladattavissa tai paristokäyttöisissä partakoneissa ajo perustuu limittäin liikkuviin teriin, jotka katkaisevat partakarvan. Partakoneet ovat suosittuja niiden kätevyyden ja turvallisuuden takia – ihonirhaumia on näillä vaikeaa saada, koska karva ei yleensä katkea niin läheltä ihoa. Useimmat partakoneet on suunniteltu kuiva-ajoon, mutta monet sopivat käytettäväksi myös vaikkapa suihkussa, mikä tekee niiden käytöstä helppoa milloin vain.

Osa ihmisistä saattaa kokea ihon ärtyvän partakoneella ajon aikana, koska monet koneet repivät partakarvaa ja näissäkin terät tylsyvät ajan myötä, jolloin ajotulos huononee hiljalleen ja ärtyminen lisääntyy. Partakoneella saatu lopputulos on usein ainakin aluksi ihan hyvä, mutta ei vastaa höylällä tai veitsellä aikaansaatua sileyttä. Pikaiseen ajoon partakone on ylivoimainen.

Perinteinen partahöylä eli safety razormiellyttävää ajoa ja erinomainen lopputulos

Klassisessa partahöylässä käytetään vaihdettavaa terää. Yhdellä terällä ajettuna tulos on tasainen ja aiheuttaa vähemmän ärsytystä iholle verrattuna moniterähöyliin. Vaikka yhden terän käyttö saattaa tuntua huonommalta kuin usean terän käyttäminen, niin ajon oikea kulma on helppo saavuttaa harjoittelun myötä ja samalla erittäin sileä lopputulos aina – ilman ihon ärtymistä.

Perinteisen partahöylän käytön opettelu vaatii hiukan kärsivällisyyttä, erityisesti jos olet tottunut moniterähöylän kääntyvään ja joustavaan terään, mutta vaihdettava terä tekee ajosta miellyttävää kerrasta toiseen – sinulla on aina uudenterävä höylä saatavilla, joka liukuu iholla vaivattomasti. Lisäksi vaihtoteriä on saatavilla erilaisia, jolloin voit valita juuri omalle partakarvalle ja iholle parhaan. Höylistä löytyy jokaiselle varmasti myös omanlainen, jos tyylikysymykset tai muut mieltymykset ohjaavat valintaa.

Shavette eli vaihtoterällinen partaveitsi – tarkin valinta

Shavette on väline, jota käytetään erityisesti ammattilaisten keskuudessa. Useissa shaveteissa käytetään samoja teriä kuin perinteisissä partahöylissä. Shavette tarjoaa erittäin sileän ja pitkäaikaisen lopputuloksen, mutta oikean ajokulman oppiminen voi vaatia aikaa. Shavetella on helpompaa tehdä tarkkoja rajauksia kuin muilla parranajovälineillä, joten shavette on paras valinta, kun osa parrasta halutaan jättää kasvamaan ja muotoilla vain rajat skarpeiksi. Avoteräinen shavette voi tuntua aluksi hiukan pelottavalta välineeltä, mutta kun käsi kerran tottuu shavetteen, niin muut välineet saattavat tuntua jopa kömpelöiltä. Shavetteja on saatavilla suoralla sekä perinteisellä taittuvalla kahvalla.

Perinteinen partaveitsi – ahkeralle tosiharrastajalle

Perinteinen partaveitsi – jota täytyy itse teroittaa, stropata, huoltaa ja hoitaa – on hifistelijän väline, joka vaatii paljon harrastuneisuutta ja viitseliäisyyttä, jotta parranajo olisi aina miellyttävää. Vintageveitsi kylppärissä on kyllä hieno, mutta sopii arkiaamun tai -illan ajoon vain harvalle, jos ajotulokselta vaaditaan täydellisyyttä ja käytöltä helppoutta. Tosiharrastaja tietysti kokeilee tämänkin, mutta monet tarttuvat silti perusparranajossa käytännöllisempiin vaihtoehtoihin, koska vain harva haluaa käyttää aikaa partaveitsen hoitoon, kun saman lopputuloksen ja tyylikkyyden voi saavuttaa myös helpommin käyttämällä vaihtoteräistä shavettea.

Parranajovälineiden ekologisuus ja hinta

Parranajossa ekologisuus ja edullisuus kulkevat käsi kädessä. Moniterähöylät ovat pidemmän päälle kaikista kalleimpia sekä tuottavat myös reilusti eniten jätettä. Shavetet ja perinteiset partahöylät taas ovat aika lailla elinikäisiä tai kestävät jopa isältä pojalle. Uudet terät niihin ovat todella edullisia, vaikka alkupanostus höylään onkin suurempi. Yleensä perinteiseen parranajoon siirryttäessä tulee myös miettineeksi, että miksi ei tehnyt sitä jo aiemmin, joten moniterähöylää hinnakkaampi safety razor tai shavette on harvoin virheostos. Ja molemmista löytyy jokaiselle kukkarolle varmasti se sopiva vaihtoehto.

Parranajokoneessa on se hyvä puoli, että sen lisäksi ei tarvitse ostaa mitään vaahtoja tai muita tarvikkeita, joten hinnakas kone on kertapanostus. Valitettavasti partakoneen huippukunto on ostohetkestä lähtien jatkuvasti laskeva, koska varaosia tai terien huoltoa niihin on vaikeaa saada, joten kone ei välttämättä ole niin pitkäikäinen kuin voisi toivoa.

Vaihtoterällisissä parranajovälineissä parasta on se, että vanhat terät voi kierrättää suoraan metallijätteeseen, kun taas muovivartisten moniterähöylien paikka on sekajäte. Kun sähköinen partakone ei enää toimi tai sen terät ovat tylsyneet, kuuluu se erilliseen sähkölaitteiden jätekeräykseen.

Olethan sinäkin jo kokeillut parranajon eri välineitä? Mikä on sinun suosikkisi?

Parturit käyttävät työssään yleensä shavettea. Käy kokemassa amerikkalainen parranajo parturissa, niin tiedät, mitä sileys on! Valitse lähimmässä M Roomissasi M Special Shave. Lokakuussa kaikki partapalvelut -10 %.

Artikkelin asiantuntijana toimi M Roomin maakouluttaja Jenni, joka itse käyttää parturintyössään aina shavettea. #BARBERLEAKS


Lokakuun ajan kaikki partahöylät, partaveitset ja shavetet -10 % M Room Shopissa. Löytyisikö sinullekin nyt se loppuelämän parranajoväline?

Tsekkaa myös muut parranajon apuvälineet, kuten partasaippuat, partasudit, pre-shavet, after shavet, puuterit ynnä muut. Esim. tarkkaan ajoon sopiva GOLD Shaving Solution ja pikkunirhaumat taltuttava GOLD-alunakivi lokakuussa -10 %.

Tarvitsetko apua parranajoon? Pikaopas ja parturin vinkit parranajon saloihin löydät täältä.