Ultimaattinen Parranhoito-opas!

Aloita puhtaasta parrasta

Tavalliset hyvin vaahdottuvat shampoot tekevät ihmeitä hiuksille, mutta saattavat silti vaurioittaa karheaa partakarvaa riisumalla sen luonnolisista öljyistään. Ne voivat tehdä parrasta ja sen alla olevasta ihosta kuivan ja kutiavan tai jopa hilseilevän. Kuiva ja hauras partakarva vahingoittuu helpommin. Siksi parran pesuun kannattaa valita laadukas partashampoo, joka kosteuttaa, puhdistaa partaa ja pitää parran raikkaan tuoksuisena.


Trimmaa säännöllisesti

Pyörähdä parturissa säännöllisin väliajoin tai sijoita omiin välineisiin:
partahöylä, sakset ja partakampa vievät pitkälle!

Aloita kampaamalla parta siistiksi, seuraavaksi siisti rajat höylällä, ja lopuksi trimmaa viikset sekä ylimääräiset partakarvat partasaksilla.
Harjoitus tekee mestarin ja kuten sanottu parturisi voi helposti myös hoitaa koko operaation puolestasi.

Kotihoitotuotteet

PARTAÖLJY

Partaöljy on ensimmäinen parranhoitotuote johon parrankasvattajan tulisi tutustua. Öljyn käyttö on hyvä aloittaa jo parin ensimmäisen parrankasvatusviikon aikana tai heti kun parta on kasvanut siihen mittaan, että se alkaa kutittaa ikävästi. Partaöljyn perimmäinen tarkoitus on toimia hoitoaineena, joka suojaa, ravitsee ja kosteuttaa partakarvaa sekä erityisesti parran alaista ihoa. Öljytty iho ja parta ei kutise eikä hilseile. Öljy tekee myös parrasta nuorekkaamman ja huolitellumman näköisen pitämällä yksittäin sojottavat karvat kurissa, mutta pidemmän parran stailaukseen kannattaa öljyn lisäksi hankkia myös balsami tai vaha.


Useimmat partaöljyt ovat yhdistelmiä luonnollisia öljyjä ja hajusteita, jotka saavat parran tuoksumaan ja tuntumaan miellyttävälle. Öljy imeytyy syvälle karvatuppiin ja ihon pinnalle jättäen partaan öljystä riippuen välillä hyvinkin pitkäkestoisen tuoksun. Eri öljy-yhdisteillä on myös kirjo erilaisia hoitavia ominaisuuksia, joihin kannattaa tutustua tarkemmin kun valitsee itselleen sopivaa partaöljyä. Esimerkiksi: Akneiholle kannattaa valita öljy, joka sisältää sitrusöljyä , erityisen kutiavalle ja hilseilevälle iholle sopii parhaiten paksumpi öljy tai eteeristen öljyjen yhdiste, hajusteherkän kannattaa valita hajusteeton öljy , lisää kiiltoa ja kosteutta partaan saa runsaan määrän laadukkaita öljyjä kuten arganöljyä sekä E-vitaminia sisältävällä yhdisteellä. Manteliöjy auttaa karvaa suoristumaan ja pehmenemään helpommin. Jojoba- ja castoröljyä sisältävät partaöljyt edesauttavat parran kasvua tekemällä ihosta terveemmän kasvuympäristön.

Öljyä kannattaa lisätä aamulla puhtaaseen ja hieman kosteaan partaan. Partaharja on erinomainen työväline öljyn levittämiseen syvälle parran juureen samalla, kun suoristaa partakarvoja. Öljyä kannattaa lisätä maltillisesti mutta yleinen sääntö on, että keskipitkään partaan kannattaa lisätä 4-8 tippaa öljyä.

PARTABALSAMIT

Partaöljyn tavoin erilaisia hoitavia öljyjä sisältävät balsamit pitävät parran terveenä ja suojaavat partaa, mutta antavat myös voidemaisen koostumuksensa ansioista enemmän pitoa ja muotoiltavuutta parralle. Siinä missä partaöljy on suunniteltu erityisesti hoivaamaan parran alapuolista ihoa, partabalsami on tarkoitettu nimenomaan itse partakarvan hoitoaineeksi, siksi balsami sopii erityisesti pidemmälle parralle.

Erilaiset partabalsamit sopivat koostumuksensa ja ainesosiensa vuoksi eri pituisille ja paksuisille parroille. Voi-mainen balsami toimii jätettävänä hoitoaineena ja sisältää runsaan määrän öljyjä, jotka mm kosteuttavat partakarvaa. Vahamainen balsami jättävät parran pinnalle mattaisen kerroksen, joka tekee parrasta paksumman ja vahvemman näköisen sekä paremmin muotoiltavan. 

Koostumukseltaan usein hyvinkin jähmeä partavaha antaa parralle haluttua muotoa ja viimeistelevät persoonallisen tyylin. Partavaha on ennenkaikkea muotoilutuote, ei hoitoaine.

Partabalsamit ja -vahat sopivat päivittäiseen käyttöön noin kuukauden kasvaneelle pidemmälle parralle. Paksumpaa balsamia voi käyttää ainoana hoitoaineena, mutta usein se kannattaa lisätä öljyttyyn partaan, jotta parran alapuolinen iho pysyy myös terveenä. Balsami kannattaa levittää kuivaan partaan ja muotoilun voi viimeistellä partakammalla.

VIIKSIVAHAT


Jämäkät viiksivahat antavat viikselle haluttua muotoa ja viimeistelevät tyylikkäimmät stailaukset. Pidemmän viiksikarvan lisäksi vahat vaativat usein pientä harjoittelua ja kokeilua käytössä sekä avukseen asianmukaisen kamman.

Pikaopas viiksivahan käyttöön:

1. Valitse sopiva vaha – Vaha voi olla kova tai pehmeä pintainen, hajustettu tai hajusteeton. Vahan voimakkuus kannattaa valita halutun tyylin mukaan. Vahvemmat vahat mahdollistavat klassisen herrasmies tyylin ja kevyillä vahoilla keskitytään vain pitämään viikset linjassa.

2. Lämmitä vaha – Katso että vaha purkki on vähintään kädenlämmin. Lämmin vaha on helpompi raaputtaa pois purkista ja muotoilla.

3. Raaputa vaha pois purksita – Raaputa sormenpään kynnellä pieni nokare vahaa pois purkista. Pyöritä vahaa sormen päissä kunnes vaha on lämmintä.

4. Levitä vaha – Aloita keskeltä ja levitä vaha kohti viiksien kärkeä. Levitä vaha tasaisesti ja juurta myöten. Käytä kampaa, jos haluat eritellä karvat toisistaaan.

5. Muotoile – Kun vaha levitetty täysin tasapuolisesti kaikkialle viiksiin, voit toteuttaa haluamasi tyylin muotoilun


Tässä vielä muutama vinkkivideo parrakkaille!
LISÄÄ TYYLIVINKKEJÄ MIEHILLE!
TARVTISETKO TUOTTEITA?